Hoe worden sokken gemaakt?

Sokken worden al gedragen sinds de prehistorie, ze beschermden onze voorvaderen tegen koude voeten en infecties. Ze werden gemaakt van haren van dieren en waren vaak erg dik. Tegenwoordig wordt veelal gebruik gemaakt van katoen, aangevuld met synthetische materialen voor optimaal comfort.

Bij Sokkies kijken we zeer zorgvuldig naar ons productieproces. We gebruiken de beste materialen en hechten veel waarde aan een kwalitatief uitstekend product. Graag nemen we je mee in het productieproces van onze sokken.

sokken met logo
sokken garen

Stap 1: De juiste materialen

Er zijn diverse mogelijkheden om sokken te laten maken, waarvan katoenen sokken de meest populaire is. De keuze voor het juiste materiaal is ook erg afhankelijk van de uiteindelijk uitstraling van de sokken.

Onze sokken worden gemaakt van 80% katoen, aangevuld met 15% spandex en 5% elastaan. Het hoge katoenpercentage zorgt ervoor dat de sokken zacht aanvoelen en dat jouw voetjes fijn kunnen ademen. De toevoeging van spandex en elastaan zorgt ervoor dat al onze sokken one-size-fits-all zijn, geschikt voor maat 38 t/m 46.

Een opkomende trend zijn sokken gemaakt van bamboe. Goed voor onze planeet, want de bamboeplant is de hardst groeiende plant ter wereld. Deze bamboeplant wordt omgezet in bamboevezels, waar dan weer textiel van gemaakt wordt. Van de bamboegaren worden sokken gemaakt in één kleur. Bamboesokken zijn zeer fijn en laten veel vocht door.

Naast katoen en bamboe zijn er nog een groot aantal andere materialen, maar deze komen zelden tot niet voor.

Stap 2: Van ontwerp naar sok

Zodra het ontwerp is omgezet naar een patroonbestand dat geschikt is voor de sokkenbreimachine. Deze machines zijn er verschillende uitvoeringen, afhankelijk van kwaliteit. Het gaat hierbij onder andere om het aantal steken rondom de sokken, deze varieert tussen de 96 en 200 steken rondom. Bij Sokkies kiezen wij er altijd voor om het maximale aantal van 200 naalden te gebruiken. Dit zorgt voor het fijnste comfort en zo komt het ontwerp het beste naar voren.

De machine wordt ingesteld en gaat nu een soort cilinder-sok maken. De tenen van de sokken zijn nu open. Deze wordt handmatig dichtgenaaid met stevige garen, zodat deze openscheurt. Sokkies maakt altijd eerst een proefpaar dat we in de fabriek controleren op kwaliteit. Zodra alles naar wens is wordt het ontwerp in massaproductie genomen.

Na de kwaliteitscontrole worden de sokken gewassen in water, zodat restgaren weggespoeld worden en de sok straks in de wasmachine niet krimpt. Na het wassen volgt het strijken, de sokken worden om een platte voetvorm heengetrokken en gestreken. Zo is de vorm van de sokken direct klaar.

van ontwerp naar sok
inpakken en wegwezen

Stap 3: Inpakken en wegwezen

Na de laatste kwaliteitscontrole worden de sokken indien gewenst voorzien van een label en in een verpakking gedaan. Ze worden verzameld en gaan in bulk met het transport mee naar Europa. Onze sokken worden veelal geproduceerd in Azië, dit vanwege de hoge kwaliteitsstandaard en relatief snelle productietijd.

Zodra de sokken arriveren bij Sokkies, kijken wij ze nog een keer na. Een derde en laatste kwaliteitscontrole, daarna gaan ze met de PostNL mee naar jou.

    Comments are disabled.